Пятница, 26.04.2024, 17:40
ФУТБОЛ ХЕРСОНЩИНИ
 
Поділитися

Меню сайту

Афіша

Вища ліга
Детальніше

Перша ліга
Детальніше

Ліга легенд

І

О

1

"Хлібороб"

12

36

2

"Енергія"

12

25

3

"Каховка"

12

24

4

"Асканійське"

12

15

5

"Фортуна"

12

12

6

"Тарпан"

12

11

7

"Азовець"

12

1

 

Детальніше

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Рейтинг
Херсонский ТОП

Наші гості

Главная » 2019 » Июнь » 16 » Едуард Репілевський: "Фінансуємо футбол, виходячи з власного ентузіазму, патріотизму, турботи про здорове підростаюче покоління"
18:04
Едуард Репілевський: "Фінансуємо футбол, виходячи з власного ентузіазму, патріотизму, турботи про здорове підростаюче покоління"

     Відомі на Херсонщині люди, причетні до «гри мільйонів» не з політичної чи бізнесової принуки, все частіше вельми критично висловлюються загалом про діяльність обласної федерації футболу і осібно до її керівника, екс-голови обл­держадміністрації Андрія Гордєєва. Попри те, що з ініціативи чиновника була започаткована програма «Футболізація Херсонщини», в рамках якої відкрилося кілька нових стадіонів, сам процес організації і проведення турнірів різного рівня викликає серйозні нарікання.

     Дійшло до того, що кілька провідних футбольних команд на знак протесту проти «антифутболізації Херсонщини» (про це «Новий день» не раз повідомляв своїм читачам) практично вийшли з-під опіки обласної федерації, організувавши власну «Лігу Приазов’я». Безпрецедентний не лише для України випадок!

     Чому так сталося? Як бути далі?

     Власними думками щодо порушеної теми погодився поділитися генеральний директор ТОВ «Агробізнес», що у Каховському районі, президент футбольного клубу «Таврія» (Новотроїцьке), депутат Таврійської ОТГ, кандидат економічних наук Едуард РЕПІЛЕВСЬКИЙ.

— Едуарде Вікторовичу, футбольний клуб «Таврія», який, власне, не від добра змінив офіційну прописку, посідає сьогодні на Херсонщині лідируючі позиції. Команда стала учасником другого етапу чемпіонату України серед аматорів, посівши друге місце у своїй групі. Що далі?..

— А далі поєдинкиі у плей-офф. У чверть — і півфіналі вони пройдуть вдома і на виїзді. 8 червня ми приймали ФК «Малинськ» вдома, а 12 червня гратиме в гостях. Рахунок матчу у Новотроїцькому — 1:1. Мета завжди одна — грати і вигравати. Вихід у другу лігу? Цей план у нас поки що під питанням. Ми зважуємо, що краще — друга ліга чи аматорська і участь у чемпіонаті Херсонщини. Нас більше, у даному випадку, турбує не фінансовий бік справи, а популяризація гри мільйонів. Багато тут залежить, зрозуміло, не лише від нашого бажання, а більше — від обласної федерації футболу.

Саме обласній федерації сам Бог велів, як говориться, дбати про проведення змагань на рівні районів. На мій погляд, їх рівень останнім часом упав. Причини? Їх мала б розглянути сама федерація і ви­правити становище. Ситуація тут не зовсім зрозуміла. Люди утримують команди, підбирають гравців, будують нові стадіони, вкладаючи немалі кошти у цю справу, а віддача — як бачите…

— А як тут, на Ваш погляд, виправити ситуацію, яка, згадаймо, була не такою сумною, як 10 чи навіть 5 років тому?

— Як на мене, вкрай необхідно, аби з боку обласної федерації футболу була всебічна підтримка діяльності ДЮСШ в районах, які виховують юних майстрів шкіряного м’яча. Хто, як не федерація, має цікавитися організацією змагань, підготовкою суддів?

Футбол на рівні команд майстрів — це одне, на любительському рівні — інше. На змаганнях мають бути представлені не лише одна команда дорослих, а й, скажімо, юнацька чи дитяча. Спадковість поколінь у футболі, яка була завжди, має бути і зараз.

— Прикладом може бути Голопристанський район. Тут так заведено: разом із дорослою командою у турнірах обов’язково беруть участь і дитячі…

— І у Новотроїцькому так було ще не так давно. Не можу не назвати тут керівника агрофірми «Мир» Івана Доценка, президента однойменного футбольного клубу, котрий виступає у другій лізі. Іван Іванович сам колись грав у футбол, а зараз сприяє тому, щоб захопити популярною грою якомога більше дітей і молоді.

— Масовий футбол, кажуть, не для бізнесу. А Ви як вважаєте?

— Так воно і є. Маючи таку можливість, ми фінансуємо футбол, виходячи з власного ентузіазму, патріотизму, турботи про здорове підростаюче покоління. До таких людей можу віднести керівників агропідприємств «Світанок», імені Леніна, «Дружба» Сергія Максименка, Миколу Супруна, Михайла Кріля, котрі збудували нові стадіони, на власні кошти утримують тренерів, забезпечують команди усім необхідним.

Та повернемося до нашої федерації.

Я (і не тільки я!) вважаю: обирати керівника обласної федерації футболу слід не тому, що чоловік обіймає високе керівне крісло чи очолює якусь пропрезидентську партію, а виходячи з відданості претендента на відповідальну громадську посаду масовому футболу, бажання і вміння професійно розвивати його. Деякі прізвища таких кандидатів я назвав уже вище. Є й інші кандидатури — люди, котрі «футболізували» Асканію-Нову Чаплинського, Тавричанку Каховського району.

— А тим часом щезли з футбольної карти області той же «Меліоратор», команди в Чорнянці й Генічеську…

— Тут докір не лише обласній, а й ра­йонним федераціям футболу, котрі самоусунулися від його розвитку, починаючи з ДЮСШ.

— Ми часто проїжджаємо повз пристойний стадіон в Архангельській Слободі Каховського району і жодного разу не бачили, щоб там тренувалися, наприклад, діти…

— І це при тому, що з ініціативи тодішнього голови Каховської райради Миколи Крупіна на базі цього стадіону створювалася районна ДЮСШ з футболу. Нині стадіон на своє утримання забрала Зелено­підська територіальна громада. І я гадаю, що незабаром ця спортивна споруда знову оживе і на ній залунають не лише дорослі, а передовсім дитячі голоси. І тут, повторюся, своє слово має сказати й обласна федерація футболу.

— Повернемося до футбольного клубу «Таврія»…

— Два роки тому засновниками цього відомого на Херсонщині клубу стали я і мій син Данило. Крім власного стадіону у Мар’янівці, ми ще два стадіони орендуємо — у Новотроїцьку й Кам’янці. Створена необ­хідна тренувальна база. Взагалі я вважаю, що стадіон кожному великому чи навіть маленькому селу необхідний не менше, ніж будинок культури, кафе, торговельні центри.

— Читачів «Нового дня» цікавить, коли ж офіційно відкриється стадіон у вашій маленькій Мар’янівці?

— У серпні-вересні. Нами створена повноцінна спортивна споруда. А що таке повноцінна? Це не лише футбольне поле, а й роздягальні, майданчики для транспорту, кафе. Тільки так!

— Повернемося до чемпіонату області. Чи нормально це, що у вищій лізі грає всього 4 команди — наполовину менше, ніж роком раніше?

— Ні, ненормально. Дуже ненормально! І це промовиста оцінка роботи обласної федерації і її виконкому. Виконком має бути передовсім організаційним центром популярної гри. А тут, як уже сказано, мало бути народним депутатом чи головою обл­держадміністрації. Я не проти таких кандидатур, але в іпостасі почесних членів виконкому федерації.

Виконкому ж потрібні люди, котрі розуміються на футболі й футбольній справі, знають, як організувати турніри, суддів­ський корпус. А у нас що? Вся діяльність федерації зосереджена в руках її виконавчого директора, котрий, по суті, є лише адміністратором. І не більше! А де решта?.. Федерації потрібні такі люди, як Іван Доценко, Віктор Бербенцев.

— З Вашої точки зору як президента провідного футбольного клубу в області: який вихід з ситуації, що склалася і залишатися більше такою не може?

— Необхідно невідкладно зібратися і обговорити цю ситуацію, обрати у федерацію нових людей, у яких душа болить за розвиток футболу на Херсонщині. А розвиток цей — це не лише нові стадіони чи подарункові комплекти м’ячів…

— В області з’явилася нова організація — футбольна «Ліга Приазов’я». Всім уже відомо, чому так сталося: необ’єктивне суддівство, грубе порушення рег­ламенту, бездіяльність федерації… І на знак протесту зі змагань знялися футбольні команди з Асканії-Нової, з Сиваського Новотроїцького району…

— Хіба ж то справа того ж голови ОДА втручатися у футбольні традиції, які не він започатковував? Яке він має адміністративне (та й моральне, зрештою) право їх відміняти? А от оперативно реагувати на грубі порушення регламенту проведення змагань повинен. Але, як і Ви вважаєте, не реагує.

— Дозвольте тут згадати власний приклад. 16 років поспіль в області проводиться кубок на приз тижневика «Новий день». Але варто було газеті виступити з критикою організації футбольного матчу у Великій Лепетисі, який обслуговували п’яні судді, як нинішній голова федерації, екс-голова ОДА робить усе, щоб змагання на престижний кубок взагалі не проводилися. Дійшло взагалі до абсурду. Торік екс-голова ОДА і поки що голова обласної федерації футболу пан Гордєєв заборонив суддям обслуговувати матчі на Кубок пам’яті Героя України, колишнього директора ДГ «Асканійське» Віри Опанасівни Найдьонової…

— Це в корені неправильно! Чим більше кубків, турнірів, тим більше емоцій, спілкувань, спортивних свят, здоровіша обстановка на селі. Та й село, особливо велике, без футболу — не село, чи не так?.. Я вважаю, що керівник господарства зобов’язаний дбати не лише про розвиток футболу, а взагалі про розвиток спорту, хоч це, повторююсь, для нас не бізнес, а один із засобів утримування молоді на селі.

— Знову повернемося до обласної федерації. Чи повинен до неї входити ще й начальник управління молоді та спорту ОДА?

— А для чого він там? Йому що, немає чим, крім футболу, більше займатися? У федерації мають бути люди, напряму причетні до футболу — президенти клубів, відомі футболісти, судді… Тому давно назріла необхідність скликати обласну конференцію і обрати інший склад федерації, бо ж очевидно, що нинішня з покладеними на неї обов’язками явно не справляється.

— Ваші побажання обласній федерації футболу?

— Передовсім слід подякувати членам цього громадського органу за пророблену роботу. А побажати… Повторюся ще раз. Попри навіть літні відпустки, скликати обласну конференцію, обрати новий склад федерації, нового керівника-професіонала. І обрати не за партійним чи посадовим, а за спортивним принципом. Лише люди, котрі живуть футболом, спроможні підняти цей вид масового спорту на той рівень, на який він заслуговує. А перші особи області… Хай приходять на футбольні матчі, як це було у старі добрі часи, підтримують рідну команду, допомагають їй морально і матеріально. Є і зараз такі керівники. Як приклад — міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

— Дякуємо за відверту розмову, Едуарде Вікторовичу. Вашій «Таврії» — нових перемог, а футболу Херсонщини, його федерації — якнайшвидшого одужання!

Анатолій ЖУПИНА, Василь ПІДДУБНЯК, newday.kherson.ua

Просмотров: 585 | Добавил: Лесничий | Теги: Репілевський | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Июнь 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів

Погода

Друзі сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • База знаний uCoz

  • Copyright MyCorp © 2024

    Использование материалов genicheskrff.at.ua разрешается при условии ссылки (для интернет-изданий — гиперссылки) на genicheskrff.at.ua